zaterdag 27 februari 2016

Pieterpad 9-10 Hardenberg-Nijverdal (49km)

Hierdoor zelfs na 4 dagen nog een geblokkeerd spoor
Deze maand vervolg ik mijn wandeling over het Pieterpad en bouw ik de loopafstand op. In januari liep ik nog 40 kilometer, maar voor vandaag heb ik een kleine 50 kilometer ingepland. Ik loop de etappes Hardenberg-Ommen (door het Vechtdal) en Ommen-Hellendoorn (over de voorlopers van de Sallandse Heuvelrug) en zal ook vast een begin maken aan etappe 11 die van Hellendoorn naar Holten over de Sallandse Heuvelrug loopt. Ter hoogte van Nijverdal verlaat ik de route en loop ik naar het station van Nijverdal waar ik het eindpunt van de wandeling heb ingepland. Zo kom ik uit bij een treinstation wat voorkomt dat ik eerst een stukje van de terugreis met een bus moet rijden. Minder kans op vertraging dus.

Deze wandeling had ik ingepland op 20 februari, maar toen was de weerverwachting heel slecht: 17 mm regen, de hele dag door. In de tussenliggende week is er nog heel wat neerslag gevallen, dus de route is nu waarschijnlijk modderig, maar hopelijk is dat wel al een stukje hersteld dankzij de paar droge dagen die aan de wandeldag vooraf zijn gegaan.
7:43 De bus van Zwolle naar Ommen

Met een dagkaart van het Kruidvat op zak loop ik rond de klok van 6 uur in de ochtend naar het station op weg naar Hardenberg. Tussen Zwolle en Ommen rijden nog altijd geen treinen naar aanleiding van het tragische ongeval eerder deze week bij Dalfsen. Hierdoor kom ik een half uur later aan in Hardenberg. Ik wacht tot het gps-apparaat weet waar we zijn zodat de route wordt gelogd en loop naar het centrum van Hardenberg waar ik het Pieterpad weer betreed. Het is al best zonnig, maar door de lage temperatuur voelt het niet zo aan. Ik loop even voor negen uur door de winkelstraat van Hardenberg waar bij sommige winkels al mensen voor de deur staan te wachten. Even later loop ik Hardenberg uit en als ik langs de Molengoot (een aftakking van de Vecht) de stad wil verlaten, zie ik een bord staan dat aangeeft dat ik hier het Pieterpad niet kan vervolgen. Afgesloten i.v.m. de hoge waterstand. Ik kijk en zie nergens water op het pad liggen en zo heel ver hoef ik niet over deze weg te lopen, dus ik besluit de gok te wagen. Ik zou er makkelijk omheen kunnen lopen, want er loopt een dijkje waarmee ik vrij snel weer op het Pieterpad uit zou komen, maar gelukkig hoef ik daar geen gebruik van te maken. De grond langs het pad is wel drassig, maar het betonpad waarover de route loopt, is helemaal droog.

Ik loop verder richting Rheeze en wat ik al in de gids van het Pieterpad had gelezen toen ik vanmorgen in de trein zat, zie ik hier ook zelf: het is hier toeristisch, en van ver hoor ik een megafoon fietsers en wandelaars welkom heten. Ik zie afzettingen en hoor namen van sponsoren omgeroepen worden. Mijn route loopt langs de ingang van het terrein waar het geluid vandaan komt, en als ik kom aanlopen, moet ik door de rij van aankomende auto's heenlopen. Het belooft een drukke bedoeling te worden en ik ben blij dat ik snel verder kan, de rust van de boswachterij van Hardenberg in.
08:57 Door het centrum van Hardenberg

Af en toe kom ik mountainbikers tegen die hier in de bossen rijden, maar waar nodig ga ik even aan de kant en verder hebben we van elkaar geen last. De route loopt in een rechte streep door het bos heen en kruist daarbij de N36, een autoweg met een snelheidslimiet van 100 km/h. Deze weg moet ik kaarsrecht oversteken. In Duitsland is dat vrij gebruikelijk, daar mag je buiten de bebouwde kom standaard 100 km/h rijden, maar in Nederland is het toch wel een gek idee dat ik hier als wandelaar op een 100 km/h-weg ga lopen om aan de overkant te komen. Gelukkig is het niet zo druk en ik hoef niet lang te wachten om de oversteek te maken naar het westelijk deel van boswachterij Hardenberg.

Als ik niet veel later de bossen van Hardenberg verlaat, ben ik niet ver meer verwijderd van de stuw bij Junne. Dit is een van de weinige mogelijkheden om de Vecht over te steken en 's zomers zou het op dit punt enorm druk zijn met toeristisch verkeer. Het valt op deze koude februaridag nog best mee en onder het lawaai dat door de stuw wordt geproduceerd steek ik de Vecht over. Aan de zuidkant bevindt zich een vistrap en ik ben benieuwd hoe zoiets werkt. Het lijkt me dat het hier voor de vissen eenrichtingsverkeer is, maar wie zal het zeggen.
09:01 De Vecht

Ik ben nu aanbeland in de boswachterij van Ommen en voor mijn gevoel ben ik nu over de helft van de etappe Hardenberg-Ommen. Ik heb nu zo'n 14 kilometer gelopen, dus ik heb er al twee derde van deze etappe opzitten, maar zo voelt het niet als je naar het landschap kijkt. Terwijl niet ver van het pad een zandverstuiving ligt met de naam 'Sahara', geniet ik van de oliebollen die ik vandaag heb meegenomen.

Even later kom ik uit bij het spoor Zwolle-Emmen. Ik moet hier het spoor oversteken en denk daarbij aan het ongeval eerder deze week, toen op een soortgelijke overgang een hoogwerker niet snel genoeg overstak. Terwijl ik kom aanlopen, gaan de spoorbomen omlaag voor een passerende trein, maar de bomen zijn nog niet helemaal naar beneden als de trein al voorbij dendert. Daarna gaan de bomen direct weer omhoog waardoor ik uiteindelijk niet eens vaart hoef te minderen om te kunnen doorlopen. Ik loop nu een stukje ten zuiden van het spoor, maar al snel kruist de route de spoorlijn weer waarna ik al vrij snel de bebouwde kom van Ommen binnenloop.
09:07 Ondanks dit bord hield ik toch droge voeten

Vanmorgen ben ik per bus van Zwolle naar Ommen gebracht en nu ik wandelend mij door Ommen beweeg, zie ik de ingezette bussen van en naar het station rijden. Bij een restaurant langs de weg maak ik even gebruik van het toilet en ter hoogte van station Ommen passeer ik voor de laatste keer vandaag het spoor en neem ik afscheid van het Vechtdal.

Vanaf hier staat de Sallandse Heuvelrug op het programma en ik kan me er nog niet veel bij voorstellen. Maar zo is het vaker met het Pieterpad: het toont aan hoe abrupt het Nederlandse landschap soms kan veranderen. het terrein wordt glooiender en dan moet ik ineens treden gaan beklimmen. Even later kom ik op de top van de Besthemerberg (33m) waar een klimtoren geplaatst is voor een mooi uitzicht. Ik besluit de klim niet te maken met in het achterhoofd de gedachte dat ik straks de Archemerberg zal gaan beklimmen en dan heb ik hetzelfde uitzicht zonder een toren te hoeven beklimmen.
10:20 De kruising met de N36

Ik loop nu in een gebied waar de glooiende heidevelden afgewisseld worden met grasland en nadat ik de Beneden Regge ben gekruist, begin ik met de klim van de Archemerberg (78m). Hier bevindt zich een earth cache, waarbij ter plaatse enkele vragen over een bijzonder stukje landschap moeten worden beantwoord. In dit geval is de eerste vraag wat het jaartal is dat op een van de traptreden is ingekerfd. Al klimmend houd ik alle treden in de gaten, maar ik zie nergens een jaartal. Het jaartal zal toch niet op een andere aanlooproute geplaatst zijn? Dan laat ik deze cache lekker zitten. Gelukkig valt het mee, want de vragen kunnen allemaal op de top worden beantwoord. Ik blijf even staan op de top van de Archemerberg om de vragen te beantwoorden en te genieten van het uitzicht richting het zuiden. Hier zie ik smalle zandpaadjes tussen de heide lopen en het ziet er schitterend uit. Ik vervolg mijn weg over deze smalle zandpaadjes op weg naar de Dikke Steen, de grootste zwerfkei die tot nu toe in Nederland is opgegraven. Ik pak mijn telefoon om een foto te maken, maar zowel de telefoon als de pasjes vallen uit het hoesje in het zand terwijl ik het hoesje open klap. Ik raap als eerste de telefoon op en maak deze schoon. Daarna ook de pasjes en terwijl ik alles weer in het hoesje stop, ben ik blij dat er niets is stukgegaan door deze val. Ik maak alsnog de gewenste foto en vervolg mijn route naar het zuiden.
11:00 De Vecht bij de stuw van Junne

Inmiddels zijn de oliebollen en boterhammen wel op en ik ga verder met het nuttigen van Snickers. Afgelopen week was er een grote terugroepactie toen bleek dat er een plastic onderdeeltje in het productieproces terecht was gekomen wat gevaar zou kunnen opleveren voor kinderen. Ik had de Snickers mogen terugsturen, maar dan had ik nooit op tijd nieuwe kunnen halen, dus eet ik ze maar gewoon op. Afgelopen maand heb ik ook uit dezelfde verpakking gegeten en daar heb ik geen nadelige gevolgen aan overgehouden.

Ik ben nu bij Lemele aangekomen en hier ligt weer een geocache verstopt langs de route. Terwijl ik kom aanlopen, komt een andere wandelaar mij tegemoet en als we elkaar passeren, blijkt dit ook een Pieterpadloper te zijn, getuige de gids die uit zijn broekzak steekt. Ik laat hem rustig passeren, waarna ik de cache tevoorschijn haal. Nadat ik de cache heb gelogd, steek ik even verderop het Overijssels Kanaal over en ga ik op weg naar de Hellendoornse bossen. Als ik niet veel later het dorp Hellendoorn binnenloop, staan er 42 kilometers op de teller.
11:01 De vistrap bij de stuw van Junne

Ik heb nu twee etappes uitgelopen, maar om de uitgangspositie voor de volgende wandeling te verbeteren en de totaalafstand voor vandaag dichter bij de 50 te laten uitkomen, begin ik alvast met de etappe Hellendoorn-Holten. Zo loop ik verder naar het zuiden totdat ik de spoorlijn en de N35 (Zwolle-Almelo) kruis. Even voorbij de N35 verlaat ik het Pieterpad en loop ik door de bossen naar Nijverdal. Als ik niet veel later Nijverdal binnenloop, zie ik dat ik de trein van een uur voor de geplande trein net niet heb gehaald, maar een half uur eerder ben ik dus zeker wel. Aan de kerktoren hangt een webcam en als je jezelf door deze camera op de foto laat zetten, mag je een webcam-geocache loggen. Daar heb ik nu mooi de tijd voor, dus met mijn mobiele telefoon stuur ik de webcam aan en maak ik een foto van mijzelf. Het station is hier vlakbij, en na een paar honderd meter lopen eindigt de wandeling van vandaag op het station van Nijverdal.


Statistieken
Afstand:48,9 km
Gemiddelde:5,7 km/h
Bewogen gem.:6,4 km/h
Totaalteller:3353,6 km
De doorkomstplaatsen van vandaag

11:26 Het pad is soms weer zwaar begaanbaar

12:20 Ommen
12:22 Ommen
13:01 Op weg naar de Besthemerberg
13:05 Op de top van de Besthemerberg
13:31
13:41
13:51 Op de Archemerberg
13:55 Uitzicht vanaf de Archemerberg
14:03 De Dikke Steen
15:00 Het Overijssels Kanaal
16:32 De bossen bij Hellendoorn
17:03 Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
<< Sleen-Hardenberg (42km)Nijverdal-Zelhem (60km) >>