zaterdag 18 mei 2013

Dwars door Gelderland 21-24-Zelhem (55km)

Na twee wandeldagen Dwars door Gelderland (in februari en maart) ben ik in Arnhem aangekomen. Logischerwijs zou ik daar dan mijn route moeten vervolgen, maar om mijn wandeling te kunnen combineren met andere activiteiten op de agenda, heb ik besloten om nu de laatste etappes te wandelen en het traject Arnhem-Hoog Keppel als laatste te gaan lopen.
Hier begint de wandeling van vandaag

Vandaag dus het traject dat leidt van Hoog-Keppel tot Beek. Dit betreft de etappes 21 t/m 24. De laatste etappe van het pad is etappe 25, maar daar ligt nog geen geocache en omdat het voor de totale route handiger uitkomt, heb ik besloten om vanaf Beek/Zeddam waar het eindpunt van etappe 24 ergens moet liggen, direct door te wandelen naar Zelhem. Nabij Zelhem bezoeken we mijn ouders op een camping en ik ga er al wandelend naar toe.

De weersverwachting was in de week die aan deze wandeldag vooraf ging, hopeloos. Een regenachtige week zou op zaterdag haar climax bereiken met 90% kans op neerslag en maar liefst 17 millimeter. Gelukkig is er niets zo onbetrouwbaar als het weer in ons land en bleek het uiteindelijk nog best mee te vallen. Op een paar spetters in de ochtend na, is het de hele dag droog geweest.

In alle vroegte pak ik de eerste trein vanuit Ede naar Doetinchem. Doetinchem is vandaag de centrale plaats van de wandeling: ik reis er met de trein naar toe, loop er aan het begin van de wandeling naar toe en doorheen en als ik klaar ben met de DDG-caches, zal ik ook door Doetinchem heen wandelen op weg naar mijn eindbestemming van vandaag.
Tussen bos en wei bij Laag-Keppel

Nadat de trein in Doetinchem is aangekomen, pak ik de bus richting Arnhem. Bij het instappen zeg ik nog tegen de chauffeur 'ik moet eruit in Laag-Keppel', waarop de chauffeur antwoordt met 'je moet helemaal niets hoor'. Kennelijk is deze man op de vroege ochtend in een goede bui. Bij Laag-Keppel stap ik uit en loop ik naar het eerste waypoint van etappe 21 van Dwars door Gederland. De route loopt onder de bomen van een klein stukje bebossing en al snel loop ik het bos weer uit en loop ik langs de bosrand en langs de rand van een weiland richting Hummelo. Het pad loopt door de Kruisbergsche Bosschen richting Doetinchem en vlak voor het einde van het bos en het begin van de stad, ligt de eerste cache van de dag verstopt. Ondanks dat ik in het zicht sta van een re-inactmentgroep die hier haar tenten heeft opgeslagen, weet ik de cache toch ongezien te loggen.

Ik loop Doetinchem binnen langs het Slingeland Ziekenhuis. Hier maak ik dankbaar gebruik van de sanitaire voorzieningen waarna ik doorloop naar het startpunt van etappe 22 van de Dwars door Gelderland-serie. Vlakbij de start liggen drie oppikkers (caches waarvan je direct al weet waar ze liggen) die in het teken staan van een dominee die hier erg belangrijk is geweest. Twee van de drie weet ik te vinden en tussendoor beantwoord ik ook de eerste vraag van de 22e etappe.
De tocht gaat verder door het centrum van Doetinchem en midden in het centrum moet de volgende
Stadion De Vijverberg.
vraag worden beantwoord aan de hand van een gedicht dat hier in de buurt van de grote kerk is geplaatst. De vraag leidt niet tot problemen en het volgende punt van de route is snel uitgerekend. Via het station en het stadion van De Graafschap kom ik uit op de Wrangelaan die mij onder de A18 laat doorlopen. De straatnaam doet haar naam eer aan, want ter hoogte van het snelwegviaduct moet ik de zoektocht naar de cache die bij etappe 22 hoort, staken. Ik snap niets van de formules die gebruikt moeten worden om de eindlocatie van deze cache te berekenen. Dat lukt me dan ook niet en ik besluit door te lopen naar de start van de 23e etappe die me een stuk verder naar het Zuiden moet brengen.

Omdat ik etappe 22 voortijdig moest afbreken, kom ik via een minder logische route aanlopen bij het eerste tussenpunt van de 23e etappe. Vlak voordat ik hier aankom, kom ik een collega-wandelaar tegen die bepakt met een grote rugzak en een poncho en slippers die eraan hangen, vandaag ook aan het wandelen is geslagen. Nadat ik de eerste vraag van deze etappe heb beantwoord, loop ik terug naar waar ik vandaan kom, want zo loopt de route van deze etappe nou eenmaal. De etappes 23 en 24 volgen een deel van het Pieterpad en al snel ontdek ik dat de wandelaar die ik net tegenkwam, het Pieterpad aan het lopen is. Ik loop een paar km/h sneller waardoor ik hem al snel weer inhaal, maar omdat ik vervolgens weer stop om een geocache waar we langs lopen, te zoeken, haalt hij mij weer in. Zo halen we elkaar een stuk of zes keer in en uiteindelijk raken we aan de praat. Samen komen we aan bij het eindpunt van etappe 23 en ik geef aan dat ik hier weer even iets anders moet doen. Terwijl hij uit zicht loopt, log ik de cache en ben ik klaar om te beginnen aan de laatste geocache van deze serie: etappe 24.
Een Pieterpadloper

De 24e etappe loopt eerst door het dorpje Braamt, waarna we zijn aangekomen bij de bosrand van het Bergherbos. Al gedurende de hele vorige etappe was deze bosrand al in beeld en het gaf een onheilspellend gevoel want ergens wist ik wel dat de route door deze bossen loopt. Na Braamt is het dan zover en over een smal bospad loopt het parcours de komende 500 meter met een stijgingspercentage van ca. 8% omhoog. Het stijgen en dalen wisselt elkaar af en even later volgt het stijlste stijgingspercentage van zo'n 10% voor ca. 600 meter. Ook de dalingen zijn erg stijl en ik ben blij als het eindpunt van deze etappe is bereikt. Op het punt waarop ik de locatie van de cache wil berekenen, heb ik ineens geen bereik meer en de telefoon geeft aan dat het internetsignaal is geblokkeerd. Het startscherm toont twee klokjes: Home en Roaming. Kennelijk is het netwerksignaal van Vodafone hier zo slecht, dat zelfs de Duitse netwerkproviders een beter signaal afgeven terwijl de Duitse grens hier toch nog een kleine 2 kilometer is verwijderd. Gelukkig komt het Nederlandse signaal snel terug waarop ik het eindpunt van de etappe kan bepalen. De cache wordt snel gevonden en ik vind dit tot nu toe (na 16 van de 24 etappes te hebben gelopen) toch wel de mooiste van de serie.

 En daar sta ik dan. Op de Peeskesweg tussen Beek en 's-Heerenberg. Waar moet ik nu heen? Het doel is camping De Betteld bij Zelhem, maar dat is richting het Noordoosten. De Peeskesweg loopt van Noordwest naar Zuidoost dus beide richtingen zijn niet waar we heen moeten. Er zit niets anders op dan het bos weer in te gaan richting Zeddam. Gelukkig is het pad nu minder heuvelachtig en zonder al teveel moeite kom ik in Zeddam aan. Inmiddels is het zo'n 22 kilometer geleden dat ik in de gelegenheid was om een benzinestation of supermarkt te bezoeken en mijn etensvoorraad is ook al zo'n 18 kilometer geleden opgegaan. Mijn maag schreeuwt steeds harder om eten dus in Zeddam loop ik even langs de supermarkt om wat chocola (Snickers) en zout (Tuc) in te slaan. De eerste twee Snickers gaan gelijk op en ik loop het dorp uit richting Doetinchem.
Niet ver van de Duitse grens

Bij Braamt kom ik op bekend terrein. Dertien kilometer geleden liep ik hier ook. Toen van Oost naar West, nu van Zuid naar Noord. Ik loop inmiddels met een leeg blikje Red Bull en kan maar geen vuilnisbak vinden. Ook bij de bushaltes van Braamt staan geen vuilnisbakken opgesteld. Uiteindelijk vind ik bij Stroombroek een geimproviseerde vuilnisbak, maar die is afgeladen vol, dus ik improviseer er zelf een vuilnisbakje bij en laat mijn blikje hier achter.
Bij Stroombroek is de weg naar Doetinchem voor voetgangers en fietsers verboden, maar de alternatieve route die door de bebording wordt voorgesteld, blijkt juist korter te zijn, dus dat komt goed uit. Via Wijnbergen loop ik richting het station van Doetinchem. Op het industrieterrein waar ik nu overheen loop, haal ik nog vers water bij een lokaal benzinestation zodat ik weer voorzien ben voor de laatste tien kilometer van de dag. Inmiddels zit ik krap in de tijd dus op het kaartje van de GPSr zoek ik de kortste route door Doetinchem heen richting Zelhem. Op deze manier kom ik al snel aan de rand van de stad en loop ik over het fietspad dat langs de provinciale weg loopt, naar Zelhem. Ook in Zelhem is het even zoeken naar de kortste route richting de camping waar mijn eindbestemming ligt. Ook hier weet ik de kortste route te vinden en even voor half zeven kom ik aan op de camping.



Statistieken
Afstand:52,6 km
Gemiddelde:5,8 km/h
Bewogen gem.:6,9 km/h
Totaalteller:1756,8 km


Na drie wandeldagen Dwars door Gelderland toont onderstaand kaartje de totale voortgang. In het kaartje staat ook de wandeling vanaf het eindpunt van etappe 24 naar Zelhem weergegeven.


16 etappes gelopen, 13 gevonden.

Hier start etappe 24. Het is hier al glooiend.
Lastig te zien op de foto, maar dit pad loopt met 8% omhoog.
Het Pieterpad is duidelijk de bekendste wandelroute. Op diverse plaatsen zie je dit soort verschijnsels.
De torenmolen van Zeddam. Een vage constructie voor een molen.
De A18. Tijdens etappe 22 liep ik er onderdoor, op weg naar Zelhem loop ik er overheen.
Hier verlaat ik het fietspad en sla ik rechtsaf om over het industrieterrein van Zelhem naar de camping te lopen.