maandag 13 februari 2012

Nieuwe wandelschoenen (slot) + schaatsintermezzo

De wielen van mijn benenwagen zijn vervangen!

Begin van deze week heb ik gebeld waar de schoenen bleven. De kleur die ik wilde bleek er niet meer te zijn. Geen zwart dus, maar blauw. Die hebben ze deze week alsnog besteld en gisteren werd ik gebeld dat ze aangekomen zijn. Vrijdagavond ben ik dus erheen gereden om te passen. Ter plaatse bleek dat de podoloog nog eens naar de videobeelden van mijn lopen had bestudeerd en had geconcludeerd dat ik wel heel smalle voeten heb. Dus heeft hij alsnog andere schoenen besteld. Niet Lowa Renegade Lo, maar Lowa Tosca GTX® Lo. Maat 48 bleek prima te passen. Deze heb ik gekocht, waarna ik snel naar huis ben gefietst.

Oud: Timberlands

Nieuw: Lowa Tosca GTX® Lo
En zo kwam er na ongeveer 1200 kilometers een einde aan het leven van mijn eerste paar wandelschoenen. Na twee vierdaagsen en vele andere wandelingen was het de hoogste tijd geworden. De oude Timberlands zijn afgedankt en hebben plaats gemaakt voor de nieuwe schoenen. Zodra de wegen weer sneeuwvrij zijn ga ik ze inlopen door ze te dragen naar mijn werk en maak ik er ook gelijk een wandelingetje mee van tegen de tien kilometer. Daarna zijn ze klaar voor het echte werk, al zal ik er nog wel een keertje 25 kilometer mee lopen voordat ik ze blootstel aan een fatsoenlijke afstand op 21 april. Dan is namelijk de Bloesemtocht in Geldermalsen. Deze wandeling is me vorig jaar goed bevallen, dus het leek me leuk om er dit jaar weer heen te gaan. Op 21 april ga ik m weer lopen. Ik weet nog niet zeker welke afstand het wordt, maar de langste afstand is 40km en dat lijkt me toch wel de bedoeling. Dit jaar overigens geen Nijmeegse 4daagse, die is in 2013 weer aan de beurt.

Tot zover het wandelnieuws en al is dit een wandelblog, het is niet de enige bewegingssport die ik beoefen. Als er de gelegenheid is, vind ik het ook leuk om lange afstanden te schaatsen. Niet al te lang, ik train er niet voor, dus geen elfstedentocht of zo, maar gewoon 50 kilometer. Afgelopen zaterdag is de Molentocht in de Alblasserwaard georganiseerd en samen met mijn broer heb ik een van de twee routes van 50 kilometer geschaatst. In 2009 had ik ook al 50 kilometer Molentocht geschaatst, maar toen heb ik het westelijk traject over Kinderdijk gekozen. Dit keer hebben we het oostelijk traject over de Giessen geschaatst.
Hieronder staan twee tracks. De eerste kaart toont de route uit 2009, de tweede toont de route van afgelopen zaterdag. Daaronder staat een link waarbij je een pagina kan krijgen waar beide routes samen op de kaart staan. De P's zijn de stempelplaatsen waar ik moest stempelen.

De route van 2009: 50 km West


De route van 2012: 50 km Oost


Beide routes op één kaart

Ondanks dat de organisatie de afstand heeft gezet op 50 kilometer, zijn beide routes circa 45 kilometer lang. In 2009 was het ijs prima te beschaatsen, maar moest wel worden gekluund op vier plaatsen. Afgelopen zaterdag was het ijs dicht op plaatsen waar het in 2009 nog open lag, maar het ijs was door de scheuren en aangevroren sneeuw dramatisch slecht. Van de totale 45 kilometer heb ik er misschien vijf echt kunnen schaatsen, op overige delen was het niet zinvol om snelheid te maken, want je werd continu afgeremd door een laag aangevroren sneeuw. Desondanks werd het een mooie en gezellige dag samen schaatsen in het gebied waar we beide zijn opgegroeid. Zo zagen we bekende plekjes van vroeger weer eens vanaf het water. Omdat ik in dit gebied in 2009 ook een aantal wandelingen heb gedaan als training voor de 4daagse, was het ook op dat vlak een leuk weerzien.
Uit het nieuws bleek dat zo'n 80.000 mensen (een deel) van de molentocht hebben geschaatst, waarvan zo'n 20.000 officieel ingeschreven. Bizar, want de ijsdikte was minder dan 15 centimer (de molentocht heeft 13cm als eis), en in Friesland hebben ze een limiet van 16.000 deelnemers en een eis van 15cm ijsdikte...

De dooi is vanaf vandaag ingezet, dus het schaatsen zit er weer op. Zodra er geen sneeuw en pekel meer ligt, ga ik de wandelschoenen inlopen en de volgende blog zal dus weer een wandelverslag bevatten.

Hieronder volgen wat fotos' en filmpjes van de verreden molentocht. Als je nóg meer beeldmateriaal (van anderen) wil zien (inclusief wat leuke filmpjes op Youtube), dan kun je op deze site terecht.
In de rij bij de start in Noordeloos

Brrr, rode oren van de kou

De stempelpost in Giessenburg


Een volgende stempelpost.

Langs een aangelegde schaatsbaan.

Bewegwijzering. Elke kleur is een bepaalde route. Wij reden blauw.
Bij de Kikker langs de Ammerse Kade.

Bij de Kikker, zicht op Zuid.
Winters plaatje bij aankomst laatste stempelplaats


Dweilorkest bij de finish in Noordeloos (1).

Dweilorkest bij de finish in Noordeloos (2).

Dweilorkest bij de finish in Noordeloos (3).