vrijdag 22 juli 2011

4daagse 2011: dag 4, Cuijk (50km)

Rond half vier arriveer ik voor de laatste keer dit jaar in Nijmegen. Na vandaag zit het er weer op! Nog maar 50 kilometer tot het tweede kruisje.
Iets na zessen doemt na ongeveer 15 kilometer de eerste doorkomstplaats op: Overasselt. We hebben al 10 kilometer met de militairen meegelopen, maar die zijn weer afgeslagen. Rond de klok van zeven zit er 20 kilometer op en ik eet een omelet bij een rustpunt net voor de brug bij Grave. Het rustpunt staat binnen de cirkel die je moet lopen om de brug op te kunnen. In dezelfde cirkel zit iemand op een stoel die een radioprogramma aan het maken is. Hij is continu aan het schreeuwen met een beschrijving van wie er langs loopt. Grappig, maar snel vervelend. Zeker als je daar 20 minuten zit te rusten. Maar het hoort bij de sfeer van de 4daagse. Na de rust stap ik terug op het parcours en loop ik de brug op die me vanuit Gelderland naar Brabant zal brengen. Tien voor half acht loop ik Grave binnen. Dit keer met mooi weer, bij mijn debuut in 2009 regende het hier pijpestelen.
Na Grave volgt Gassel en daarna komen lange stukken door weilanden in lichte regen. Het is een troosteloos geheel wat het contrast met de komende intocht alleen maar groter maakt. Om kwart voor negen passeer ik een bordje 'Beers, gemeente Cuijk'. Het tweede kruisje komt al dichterbij, want vanaf Cuijk begint ongeveer het uitdelen van de gladiolen.
Om 9:20 pauzeer ik bij een rustpunt langs de route. Er zitten 32 kilometers op en ik wil met uitgeruste benen de gekte van Cuijk inlopen. Daarna is er niet zoveel plek meer waar je rustig kunt uitrusten. Ik moet nu alleen nog door Vianen en dan loop ik Cuijk binnen. Tussen 10 en half 11 passeer ik Cuijk en loop ik over de pontonbrug naar de overkant. We lopen nog door Mook en Molenhoek. Hier is het even wat rustiger.

Inmiddels heb ik al een paar gladiolen in ontvangst genomen. Ik steek ze in de rugzak, zodat ik zelf mijn handen vrij heb. Het wordt steeds drukker langs de weg en ik weet dat deze drukte niet meer zal ophouden tot de finish. Halverwege de Via Gladiola staat de bloedbank weer met een stand. Ik word uitgenodigd voor een praatje en een drankje. Het is er lekker in de schaduw en ik sta mezelf het eerste biertje van de week toe. Tussen 12:30 en 12:45 arriveer ik op de Wedren en neem ik het kruisje in ontvangst. Ik krijg hier een goodiebag van de bloedbank en kruip even achter een pc met internet. Daarna ga ik terug naar de auto en zit het feest er voor dit jaar weer op!

In tegenstelling tot twee jaar terug, voel ik me nu fit genoeg om nog een vijfde dag te lopen. Helaas zit dat er niet in, maar ik heb het geheel dus beter doorstaan dan bij mijn debuut.






Statistieken
DagAfstandGemiddelde
1 (Elst)52,5 km6,2 km/h
2 (Wijchen)51,3 km5,9 km/h
3 (Groesbeek)49,0 km5,8 km/h
4 (Cuijk)50,0 km5,8 km/h
Totaalteller:1223,0 km

Een mooi totaaloverzicht van de bewandelde wegen kun je via deze link inzien.

Het 4daagsekruis, beloning 2

donderdag 21 juli 2011

4daagse 2011: dag 3, Groesbeek (50km)

De derde wandeldag is aangebroken. Het lijkt een zware dag te worden: blaren, regen en heuvels. Met goede moed sta ik bij de start. Terwijl ik over de hoofden heenkijk, zie ik zo'n 50 meter verderop een vlag met een travelbug erop. Onmogelijk om er nu bij te komen, maar als we gestart zijn, zal ik het in de gaten houden. Zo lukt het me om de travelbug te loggen.
We lopen naar het Zuiden van de stad en ineens hoor ik sirenes. Achter ons komt een aantal brandweerauto's aangesneld over het parcours. Gevaarlijk, want wandelaars zijn gewend het rijk voor zich alleen te hebben tijdens de 4daagse. Gelukkig gaat iedereen keurig aan de kant. De brandweerauto's moeten het parcours weer af door een hek. Er stapt iemand uit de auto, gooit het hek open, de brandweerauto rijdt erdoor en de man doet het hek weer dicht, stapt in en de brandweerauto rijdt door naar de bestemming. Het gaat erg gesmeerd allemaal.

Om kwart over vijf lopen we door Malden, de eerste doorkomstplaats van de dag. De voeten houden zich goed. Mijn blarenbehandeling van gisteren blijkt succesvol, dus een bezoekje aan de blarenpost lijkt niet nodig te zijn. Tegen de klok van zes komt de zon op.

Tijdens de 4daagse presenteert Giel Beelen elke dag zijn ochtendshow langs het parcours. Op dinsdag en woensdag zag ik dat ze aan het opbouwen waren toen ik langs liep, vandaag hoor ik de reclames als ik kom aanlopen en hoor ik hem het programma starten op het moment dat ik langs loop. Langs de weg staat een microfoon zodat wandelaars direct in de uitzending kunnen komen. Ik concludeer dat ik vandaag iets langzamer ben, want de stand van 3FM lijkt dagelijks op dezelfde afstand langs het parcours te staan en het programma start elke dag om zes uur.
Om half zeven ben ik in Mook en ik neem hier een korte rustpauze op een terrasje naast de kerk. Hierna volgt Middelaar en het is kwart over zeven als Plasmolen is bereikt. Om tien voor acht loop ik Milsbeek uit. Net als op de eerste dag, is het vandaag droog en warm. De broekspijpen gaan af en het petje gaat weer op.
Om half negen loop ik in Ottersum. Een plaatsje dat enorm schreeuwt om aandacht: al kilometers voordat je er bent, maken ze reclame en tellen ze de kilometers af totdat je er bent. Op zich wel handig, je wil niet 200 kilometer lang om de vijf kilometer een bordje zien met hoe ver het nog is, hier lopen we lange wegen tussen weilanden en dan is het wel even handig.
Nadat ik Ottersum ben gepasseerd, neem ik een uitgebreide rust, wetend wat er nu op het programma staat. Na Groesbeek zullen de heuvels weer moeten worden bedwongen.
Om tien over tien heb ik mijn eerste klim erop zitten. Ik liep vlak voor een groepje mannen van de Koninklijke Marine, die met hun zang de mensen wel aan de kant kregen. De 4daagse is nu echt begonnen! Via Breedeweg komen we in Groesbeek, waar extra veel drinken wordt aangeboden voor de klim die volgt.
Het klimmen gaat me erg goed af. Ik heb nergens last van en bereik al snel de militaire begraafplaats. Hier staan familie en vrienden langs de kant. Ik blijf hier lange tijd verpozen, totdat mijn vrouw de lucht ziet en zegt dat er een zware bui aankomt. Ik neem afscheid en met een moordend tempo loop ik de drukte voorbij richting de Wedren. Vanaf de begraafplaats loop ik een gemiddelde van 7,5 km/h en na aankomst haal ik direct mijn startkaart voor morgen en laat ik me naar de auto brengen. Ik stap in de auto, doe de deur dicht en direct barst de bui los. Op tv zie ik later de beelden van verregende wandelaars.
Thuis in bad en naar bed. Ik kan met m'n volle gewicht op de blaren van gisteren staan (op blote voeten), dus de behandeling is geslaagd. Vandaag wel een nieuwe blaar erbij, die heb ik behandeld en krijgt nu 7 uur rust.




Statistieken
DagAfstandGemiddelde
1 (Elst)52,5 km6,2 km/h
2 (Wijchen)51,3 km5,9 km/h
3 (Groesbeek)49,0 km5,8 km/h
Totaalteller:1173,0 km

woensdag 20 juli 2011

4daagse 2011: dag 2, Wijchen (50km)

Als ik 's ochtends uit bed kom, zie ik dat ik een gemist gesprek heb. Gisterenavond om tien uur hebben oom en tante met de neefjes mij gebeld. Gelukkig stond mijn geluid uit, anders had het mijn nachtrust doorbroken. Als je op gekke tijden slaapt, is het sowieso raadzaam om je geluid - op de wekker na - uit te zetten. Omdat het 3 uur in de nacht is, besluit ik om ze maar niet terug te bellen.
Om kwart over drie vertrekt de pendelbus met mij erin naar de Wedren voor de tweede dag. Om half vier kom ik aan bij de start.

Ik sta vandaag redelijk vooraan en al binnen een minuut na vier uur kan ik op pad. Ik besluit direct een flink tempo in te zetten om gelijk de eerste drukte voor te zijn. Dit werpt zijn vruchten af. Wat ik niet voor mogelijk had gehouden, komt uit: na een half uur loop ik bij de voorste 20 wandelaars van de 4daagse! Als we bij Hatert de stad uitlopen besluit ik rustiger aan te doen. Ik wordt direct door iedereen ingehaald, want de mensen om mij heen zijn vrijwel allemaal snelwandelaars.
Inmiddels is het half zes en de eerste tien kilometers zitten er weer op. We hebben een paar spetters regen gehad, maar dat was de moeite niet. De voorspelde regen lijkt vandaag toch wel een beetje uit te komen. We zullen zien.
In Wijchen ligt een geocache direct langs de route. Deze is speciaal voor 4daagsewandelaars geplaatst en ik sla af om te zoeken. Helaas word ik in de gaten gehouden door een verkeersregelaar, dus al snel geef ik het op en loop ik verder. Om vijf over half zeven loop ik Wijchen uit voor de eerste keer vandaag.
Om vijf over zeven zitten er 20 kilometers op. In Balgoij neem ik mijn rust op het erf van vriendelijke mensen die speciaal hiervoor een paar rijen stoelen hebben neergezet. Na ongeveer een kwartier uitrusten vervolg ik mijn weg richting Niftrik. Inmiddels begint het wat harder te regenen en als ik onder de A50 doorloop, neem ik even een rustpauze en schuil ik voor de regen. Ik ben nu over de helft.

Iets later lopen we langs het spoor en hier is een uitgebreide rustplaats gerealiseerd. Ik maak er gebruik van en terwijl ik wat eet en drink, zie ik een sprinkhaan op de grond zitten. Even komt bij mij de melige gedachte op dat deze vast het kruisje niet kan dragen. Tijdens deze rust praat ik gezellig bij met twee andere wandelaars aan hetzelfde tafeltje.

Terwijl de klok naar tien uur tikt, loop ik voor de tweede keer vandaag door Wijchen. Net als gisteren in Elst is het hier een drukte van belang. Zo druk, dat ik bijna niet zie dat vlak na het centrum een onaangekondigde controle is. Ik snap nu dat ik deze controle in 2009 over het hoofd zag! Ik was er nu extra alert op, en nog ging het bijna mis. In Wijchen is ook een Geocache-event georganiseerd. Langs de route staan mensen met een logboek waar je als wandelaar je log kan schrijven. Zo kom je tijdens de 4daagse gelijk wat medecachers tegen.

Tussen Wijchen en Beuningen word ik gebeld door mijn vrouw: dat er mensen voor me langs de kant staan vandaag, en waar ik ongeveer ben. Ik weet direct wie het zijn, want daarvoor werd ik dus gisterenavond gebeld. Ik geef het advies om naar Beuningen te rijden, omdat Nijmegen te druk is en de rest al achter me ligt.
In Beuningen breekt de zon weer door. Het is nu heet geworden. Ik loop door Beuningen heen en houd mijn telefoon in de gaten. Ik weet immers nog niet waar oom, tante en de neefjes precies staan. Zonder dat ik het door heb en zonder dat zij mij zien, loop ik ze gewoon voorbij.
Ik loop Beuningen uit en bel naar huis om te vragen hoe het zit. Ze blijken al in Beuningen te zijn en ik ben ze voorbij gelopen. Ik denk even goed na en besluit dat ik de energie nog wel heb om een paar kilometer terug te lopen. Moet je eens proberen! Teruglopen in de 4daagse levert veel hilarische reacties op en Harm Edens loopt vrolijk een stukje met me mee. Uiteindelijk zie ik de familie staan en praten we gezellig bij. De neefjes krijgen ondertussen van diverse passanten prullaria toegestopt. Ik zie dat onderweg veel gebeuren - vooral militairen zijn er goed in - maar nu zie ik ook wat het oplevert als je een half uurtje langs de route gaat staan.

Na een poosje nemen we afscheid en loop ik voor de tweede keer door Beuningen. Voor mij dus niet alleen twee keer Wijchen vandaag, maar ook twee keer Beuningen. Daarmee wordt de gelopen afstand ook vandaag meer dan 50 kilometer. In de laatste kilometer begint het weer te regenen, maar niet hard genoeg om de poncho aan te trekken. Zonder problemen loop ik de dag uit en ik haal de startkaart voor de derde wandeldag op. Om kwart voor twee zit ik in de bus richting de auto.
Thuis neem ik de schade op. Ik heb op de linkervoet vier blaren en op de rechtervoet 1. Een gekke verdeling. Ik heb ze doorgeprikt en afgeplakt. Morgen even laten controleren bij de blarenpost.

Om kwart voor acht lig ik op bed.






Statistieken
DagAfstandGemiddelde
1 (Elst)52,5 km6,2 km/h
2 (Wijchen)51,3 km5,9 km/h
Totaalteller:1124,1 km

dinsdag 19 juli 2011

4daagse 2011: dag 1, Elst (50km)

De weersverwachtingen waren slecht. Er werd uitgegaan van vier dagen regen. Tja, als je er een half jaar voor hebt getraind, dan ga je er gewoon voor. We zien het wel. Gisteren om kwart over zeven naar bed. Om kwart voor drie gaat de wekker. Ik ben er snel uit, pak mijn spullen en tweet nog even een 'goedemorgen'. Vervolgens rij ik naar Lent waar ik mijn auto achterlaat en in de pendelbus stap. Ineens merk ik dat ik iets ben vergeten: mijn drinkflessen! Gelukkig wordt het niet zo warm en delen ze onderweg water uit.

Dankzij de polsbandjes die iedereen om z'n arm heeft en die bij de start worden gescand, bleek ik om 4:06 uur al te kunnen gaan lopen. In 2009 was dat gemiddeld ruim vijf minuten later doordat het kennelijk meer tijd kost om je pasje tevoorschijn te halen dan je arm te tonen.
Na twee meter wandelen de eerste pauze: vlak voor het startschot stond ik op een van mijn veters die los was gegaan. Deze na de eerste scan direct maar vastgemaakt, waarna de eerste kilometers konden beginnen. De feestgangers van de 4daagsefeesten stonden al in een rij en de bierwalm uit hun monden hing over de donkere straten van Nijmegen. Dat hoort er ook bij. Zo begint elke vierdaagsedag en zo ook deze. Al snel kom ik aan bij de Waalbrug. De route ging vandaag door Lent, Bemmel, Huissen, Arnhem, Elst, Oosterhout, Lent en terug naar Nijmegen.
Ik loop dit jaar in een shirt van de bloedbank. Op de voorkant staat 'Het is rood en het redt levens'. Op de achterkant staat reclame voor de bloedbank. Er schijnen duizenden mensen op deze manier het belang van bloeddonatie aan het promoten te zijn in de 4daagse. Het shirt is goed voor een extra flesje water dat ik vandaag erg goed kan gebruiken.

Na 12 kilometer begint de lus voor de 50 km. Ik neem hier mijn eerste pauze en zie tot mijn verbazing al snel dat er een 40-kilometerwandelaar passeert. Als enige gaat hij niet de lus in. Dat betekent dat dit een heel snelle wandelaar is. Volgens mensen van de rustpost waar ik zit, is het ook de eerste van de dag. Mijn eigen bewogen gemiddelde is nu 6 km/h. Een lekker tempo op de vroege morgen.
Om kwart voor acht ga ik weer even zitten om m'n broekspijpen af te ritsen en een petje uit de tas te halen ter bescherming tegen de zon. Ondanks de opgegeven regen, is het vandaag erg zonnig en het begint nu echt warm te worden. Ik ben nu in Huissen, ongeveer op de helft.
Na Huissen lopen we richting Arnhem-Zuid. Op de dijk waarop we nu lopen, word ik ingehaald door iemand die de 4daagse 'loopt' in een rolstoel. Als je tot een rolstoel veroordeeld bent, dan mag je de 4daagse in de rolstoel doen. 's Morgens zie je voordat wij mogen starten al een aantal rolstoelen op pad gaan, dus kennelijk mogen ze ook iets eerder vertrekken om niet in de drukte verzeild te raken.

Om vijf over negen arriveer ik in Elst. Inmiddels lopen we samen met de 40-kilometerwandelaars en gaan we op zoek naar de militairen. Die zullen over een paar kilometer ook met ons samenkomen. In Elst gaat het er gezellig aan toe. De stad waarnaar deze etappe is vernoemd, heeft er een groot feest van gemaakt. Hier krijg ik mijn tweede drankflesje uitgereikt. Eerder al ontving ik er een van de bloedbank, zodat ik ook in het eerste deel van vandaag niet droog kwam te staan. Om tien voor tien verlaat ik Elst en ga ik op weg naar de beruchte dijk bij Oosterhout. Om 10 uur heb ik er 40 kilometer opzitten.

We passeren Oosterhout en op de dijk vul ik mijn water bij. Het is nu behoorlijk heet geworden. In de buurt van de plek waar in 2006 twee doden vielen, gaat voor mijn neus een militair tegen de vlakte. Gelukkig heeft hij zijn maten bij zich die zich over hem ontfermen. Iets later lees ik op Twitter dat er langs diezelfde dijk een lijk is gevonden. Heeft niets met de 4daagse te maken en het ligt ook buiten het zicht van de wandelaars. Maar zo lijkt dag 1 van de 4daagse toch wel de traditie te krijgen om luguber te eindigen...
Inmiddels loop ik al een poosje samen met een 30 km-wandelaar. Het betreft een man met jarenlange 4daagse-ervaring en we praten gezellig bij. Ik leer veel over de 4daagse en we blijven bij elkaar totdat we de Waalbrug over zijn. Zijn vrouw staat er aan de kant en terwijl hij naar haar op zoek gaat, loop ik de laatste kilometers naar de Wedren. Om 12:35 kom ik hier aan en zit de eerste dag erop.
Eenmaal binnen loop ik naar de stand van New Balance om wandelschoenen te passen. Mijn huidige schoenen zijn al aardig aan het slijten en ik denk niet dat ik er nog een 4daagse inclusief trainingsprogramma mee kan aflopen. In de stand krijg ik even andere schoenen om mijn voeten, waardoor de drukpunten van mijn voeten in mijn eigen schoenen even rust krijgen. Dat is best lekker. Ik doe geen aankopen, maar krijg een briefje mee met het type schoen dat zij mij adviseren, zodat ik het ook een keer kan passen als ik niet net 50 kilometer gelopen heb.

Morgen de tweede dag, de dag van Wijchen. We lopen twee keer door Wijchen en komen ook door veel andere plaatsen, waarna we als laatste door Beuningen lopen en weer in Nijmegen aankomen, waar de 'roze woensdag' wordt gehouden en je tussen de homo's en Thom de Graaf (burg. van Nijmegen) door de laatste kilometers loopt. Vorige keer vergat ik op deze dag een stempel, dus het wordt extra goed opletten morgen!

Het is nu al 7 uur geweest, dus hier blijft het bij en ik ga nu weer slapen. Om 2:30 gaat de wekker.






Statistieken
DagAfstandGemiddelde
1 (Elst)52,5 km6,2 km/h
Totaalteller:1072,7 km

zondag 10 juli 2011

De Ginkelse heide (40km)

Een paar weken geleden hadden wij een fietstocht uitgezet waarbij we op diverse plaatsen kokertjes hadden verstopt met aanwijzingen van hoe verder te fietsen. Een aantal van die kokertjes moest nog worden opgehaald. Vandaag loop ik als afsluitende training de fietsroute die wij gemaakt hadden, waarbij ik gelijk alle overgebleven kokertjes meeneem. Ik loop vanuit Ede over de Ginkelse Hei en weer terug.
Het is goed weer en dat belooft wat voor de komende weken. Hopelijk krijgen we een droge 4daagse. Op sommige plekken waar ik een kokertje moet meenemen, zitten mensen uit te rusten. Zij kijken gek op als ik ineens vanuit het niets een kokertje uit de grond tover en in mijn tas stop. Bij het verstoppen moet je voorzichtig zijn, maar ik neem de kokertjes zelf mee, dus dan maakt het niets uit.
Bos en Hei wisselen elkaar af en uiteindelijk kom ik na zo'n 7 uur wandelen weer thuis aan. De trainingen zitten erop en ik heb er zin in om over een week naar Nijmegen af te reizen.

En na deze wandeldag zit de eerste megameter (1000km) erop.







Statistieken
Afstand:39,7 km
Gemiddelde:5,7 km/h
Totaalteller:1020,2 km