zondag 29 mei 2011

Van Utrecht naar Sliedrecht (50km)

Dit weekend staan er twee wandeldagen achter elkaar op het programma, en vanavond hebben we een feestje bij mijn ouders in Sliedrecht. Ik besluit 's ochtends al te vertrekken. Per trein ga ik naar Utrecht CS en vanaf daar ga ik wandelend naar Sliedrecht.

In de GPS heb ik waypoints geplaatst zodat ik me steeds op het volgende waypoint kan richten. De Alblasserwaard ken ik op mijn duimpje, maar de straten van Utrecht en Nieuwegein ken ik minder goed. Door de route goed voor te bereiden, is dat geen probleem.
Ik verlaat Utrecht CS en het begin van mijn wandeling is gelijk aan de wandeling op koninginnedag. Op een gegeven moment buig ik af en loop ik richting Zuid. Anders dan het plaatsnaambordje zie je niet dat je Utrecht verruilt voor Nieuwegein; de steden lopen naadloos in elkaar over. Ik passeer locaties waar ik ooit eerder al was voor een geocache en zo kom ik toch steeds bekende plekjes tegen.
Als ik Nieuwegein voorbij ben, zie ik de bruggen over de Lek al opdoemen. Over de ene brug loopt de snelweg A2 en over de andere brug liep deze snelweg vroeger. De brug is nu buiten gebruik, maar je kan er nog wel overheen lopen.
Aan de overkant kom ik in Vianen uit. Vanaf hier loop ik richting Lexmond, waarna lange saaie polderwegen volgen. Soms moet ik zo'n 6 km achter elkaar op dezelfde weg lopen. Mijn herkenningspunten zijn de tussentijdse waypoints op de GPS. Het is dat deze wandeling een duidelijk bestemmingspunt heeft en dit de kortste weg is, maar anders zou ik zo'n route nooit willen aanraden.
Uiteindelijk loop ik Sliedrecht binnen. Bij een plaatselijke cafetaria vul ik mijn zouttekorten aan, waarna ik naar mijn ouders loop en daar aanschuif voor de verjaardag.







Statistieken
Afstand:47,5 km
Gemiddelde:6,8 km/h
Totaalteller:859,6 km

zaterdag 28 mei 2011

Stevig stappen (35km)

Al jaren heb ik ontzag voor een geocacheserie in de buurt van Nijmegen. Het betreft drie caches die bij elkaar een wandeltocht van 37 kilometer vormen door heuvelachtig en onverhard terrein. Naarmate ik zelf meer van het lange wandelen ben geworden, nam het ontzag wat af en kwam het geloof dat ik dit zelf ook wel zou kunnen. Gezien het wandelverleden dat ik inmiddels heb opgebouwd, is dat ook niet zo gek.
Vandaag is het zover. Ik reis af naar de parkeerplaats bij de begraafplaats op de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek, een plek waar we tijdens de derde vierdaagsedag ook langs zullen lopen. Hier begint de wandeling door de bossen, waarvan ik op de website van Geocaching het volgende verslag heb geplaatst.

Vandaag deze serie die al drie jaar op de verlanglijst stond, eindelijk gelopen. Een mooie voorbereidingsroute voor de 4daagse. Ik weet nu weer waarom 21 juli zo'n zware dag voor me gaat worden nu ik in hetzelfde gebied ook veel heb geklommen :).

Dit eerste deel had toch wel het meeste hoogteprofiel en doordat het de eerste was, twijfelde ik aan mijn berekening die toch juist bleek te zijn. Toen zowel de lichamelijke als de geestelijke uitdagingen waren bedwongen, bleek het vinden van de cache een fluitje van een cent. Dank voor de mooie wandeling!


Na het afronden van deel 1 was het even zoeken hoe nu verder. Het zal toch niet de bedoeling zijn om in de auto te stappen en naar het beginpunt van deel 2 te rijden? Gelukkig had ik het op tijd door: gewoon doen alsof er geen losse delen zijn en alle waypoints op volgorde afopen. Zo begin je na deel 1 aan deel 3, en pak je halverwege deel 3 als uitstapje deel 2 mee. Zo had ik al twee antwoorden voor deel 3 op zak toen ik met deze cache begon. Net als deel 1 was dit een erg mooie wandeling. Wat minder klimwerk en waar deel 1 de Duitse grens kietelde, loopt deel 2 gewoon door de grens met Limburg heen. Uiteindelijk werd ook deze cache snel gevonden.


Een mooie afsluiting van deze mooie wandeldag! Op het eindpunt nog even zitten zoeken want er waren niet echt sporen van voorgangers te vinden. Uiteindelijk de broekspijpen maar weer aangeritst en wat op het hoofd gezet en dan toch maar het bos in. En jawel hoor, daar was ie dan! Een leuke afsluiting van een geweldige serie!







Statistieken
Afstand:37,0 km
Gemiddelde:4,3 km/h
Totaalteller:812,1 km